Onderhoudsadvies en -tips

Dagelijkse verzorging

Gebruik voor de dagelijkse verzorging van de kunstnagel een verzorgende nagelriemolie, zowel rond de nagelriem als onder de nagel. Dit voorkomt het uitdrogen van de nagel, waardoor de kunstnagels niet los kunnen laten. Doe dit bij voorkeur minimaal twee keer per dag.

Gebruik een intensieve nagelcrème voor zeer droge nagelriemen (zeker in de winterse kou). Breng het dagelijks aan en laat goed intrekken.

Reinig dagelijks nagels i.v.m. bacteriën. Probeer vuil nooit weg te halen met iets scherps, maar gebruik een nagelborsteltje. Worden de nagels aan de achterkant smoezelig? Week de nagels dan enkele minuten in een lauw badje met wat zeep en borstel ze daarna met een nagelborstel of kleine tandenborstel goed schoon.

Knip de nagelriemen nooit. Duw ze eventueel voorzichtig terug. Beschadiging van de nagelriem kan ontstekingen veroorzaken en leiden tot groeistoornissen van de nagel.

Bij zeer droge handen kan de handcrème als masker gebruikt worden. Breng een dikke laag aan op de handen en verpak deze 10 minuten in plastic zakjes. Daarna de overtollige crème afvegen en de rest goed in laten trekken.

Probeer bij het nemen van een bad de handen uit het water houden. Als de handen te lang in wat liggen, drogen ze te veel uit.

Onderhoud

Knip je nagels niet maar vijl ze korter. Knippen van natuurlijke nagels veroorzaakt splijten. Knippen van kunstnagels geeft barsten.

Vijl je nagels niet te puntig. Hierdoor zijn ze minder stevig en breken ze sneller.

Vijl je natuurlijke nagels nooit met een diamant- of metalen vijl. Hierdoor kunnen de nagels splijten. Gebruik een kartonnen vijl of een glasvijl. Maak geen “zaagbeweging” maar vijl steeds in één richting.

Als een van je nagels scheurt of er een klein stukje afbreekt, vijl dan de nagel zo snel mogelijk weer in model. Gebruik hiervoor een vijl met een fijne grit

Als je de nagels veel stoot, dan is dit een teken dat je nagels te lang zijn. Vijl je nagels korter of laat het doen in de studio. 

Wanneer je je nagels korter wilt vijlen en je hebt gel polish op de nagels, lak dan altijd na het vijlen een topcoat over de nagels en tegen de stootrand. Anders kan de gel polish loslaten.

Eventueel zelf aangebrachte nagellak altijd verwijderen met een remover zonder aceton. Aceton kan de kunstnagels beschadigen.

Trek niet aan de velletjes rondom je nagel en nagelriemen. De nagelriem heeft namelijk een beschermende functie. 

Gebruik op de kunstnagel nooit een nagelverharder, hierdoor kunnen de nagels gaan splijten.

Draagtips

Om lang plezier te hebben van je kunstnagels, is er één basisadvies: kies een vorm en lengte die bij jou past. Houd rekening met je werk, sport en de conditie van je nagels. Je bezigheden zijn van invloed op de levensduur van de kunstnagels.

Ontzie je nagels zoveel mogelijk door niet te veel met de toppen van je vingers te werken, maar met de zijkanten van de duimen en wijsvingers. Pak nooit iets vast met de volle hand. Jouw nagels kunnen hierdoor achterover slaan en breken. Dit kan pijnlijk zijn. Als je iets wilt snijden, richt dan de nagels naar beneden om te voorkomen dat je de nagels van duim en wijsvinger doorsnijdt.

Gebruik je nagels niet als gereedschap. Open bijvoorbeeld een blikje met de achterkant van een vork en gebruik een mesje voor het openen van dozen.

Wanneer je nagellak wilt aanbrengen over je kunstnagels, gebruik voor het lakken dan altijd eerst een basecoat. Dit voorkomt verkleuring van de nagel. Breng als laatste een topcoat aan. Hierdoor slijt de lak minder snel. 

Vermijd contact van je (kunst-) nagels met agressieve schoonmaakmiddelen. Ze kunnen de nagels uitdrogen, verkleuren en soms zelfs de kunstnagels oplossen.

Vermijd contact met oplosmiddelen zoals aceton, benzine, terpentine etc. Hier zijn kunstnagels en handen niet tegen bestand. Ditzelfde geldt voor bleekwater, ammoniak en spiritus.

Draag bij huishoudelijk werk en werkzaamheden in de tuin handschoenen.

Draag ook handschoenen bij het verven van haren en het marineren van vlees. De kleur kan in de nagels trekken.

Bezoek de nagelstylist

Laat je nagels op tijd bijwerken. Na enkele weken groeien de nagels uit en daardoor raken ze de balans kwijt. Hierdoor kunnen ze eerder breken. Afhankelijk van de groei van jouw eigen nagels kun je het beste tussen de 2 à 4 weken terugkomen voor een nabehandeling. Hierbij wordt de lengte opnieuw bepaald, eventuele reparaties toegepast en wordt er een nieuwe laag aangebracht.

Als er een kunstnagel breekt of begint te liften (loslaten) maak dan een nieuwe afspraak. Laat je kunstnagels altijd door je styliste verwijderen of repareren. Probeer dit niet zelf te repareren. Bij verkeerde reparatie kan er vocht, vuil en lucht tussen de kunstnagel en de natuurlijke nagel komen en dit kan infecties en schimmels veroorzaken. Daarnaast zal de nagelplaat beschadigd raken en kunnen nagellagen van elkaar af worden getrokken, indien een kunstnagel hardhandig en op een onjuiste manier wordt verwijderd. Dan kan het maanden duren voor je nagels weer mooi en sterk zijn. Het beschadigde deel moet namelijk uitgroeien. 

Laten je kunstnagels los? Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • hormonale invloeden als zwangerschap of overgang
  • medicijngebruik
  • ziekte
  • gebruik van afwasmiddelen of agressieve (schoonmaak)middelen
  • veel stoten
  • allergie
  • narcose
  • antibioticakuur